Iστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα διαμέσου της μακραίωνης ιστορίας μας και της σπουδαίας ναυτικής μας παράδοσης. Η πατρίδα μας παρέχει τις καλύτερες συνθήκες (θερμοκρασία και αέρας) την εξάσκηση του αθλήματος, σε συνδυασμό μάλιστα με την εκτεταμένη ακτογραμμή και το πλήθος των Νήσων αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του Αθλήματος και της ιστιοπλοϊκής κρουαζιέρας.  

Στις ημέρες μας, η ιστιοπλοΐα συγκαταλέγεται στην λίστα με τα πιο δημοφιλείς σπορ παγκοσμίως δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι ανεξαρτήτως κοινωνικού ή ηλικιακού προφίλ εξασκούν τακτικά τις ικανότητες τους με διάφορους τύπους ιστιοπλοϊκών σκαφών. Σ΄ αυτό το άθλημα εκείνο που μετρά περισσότερο είναι η αγάπη για την θάλασσα και το κουράγιο των ιστιοπλόων για να καταφέρνουν να «τρέχουν» τα σκάφη κάνοντας χρήση του αέρα σε συγκεκριμένες διαδρομές αγώνων ή προορισμούς Νήσων. 

Επι πλέον, μέσα από την ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα αναδεικνύονται χαρακτήρες αθλητών με εξαιρετική θέληση, αυτοπεποίθηση και επιμονή στην σκοπό, εξασκώντας ταυτόχρονα το μυαλό και το σώμα ως απαραίτητα χαρακτηριστικά της επιτυχίας. 

Παρά το τεράστιο αγωνιστικό ενδιαφέρον, η ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο για «πρωταθλητές». Σε καμία περίπτωση η  ιστιοπλοΐα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια ενασχόληση για συγκεκριμένους τύπους αθλητών. Η αλήθεια είναι ότι, σχεδόν ο καθένας μπορεί να ασκηθεί ιστιοπλοϊκά, ανεξαρτήτως σωματικού τύπου, ηλικίας ή φύλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση. 

Η Ιστιοπλοΐα συμπεριλήφθηκε ως Ολυμπιακό άθλημα το 1900 στου Ολυμπιακούς του Παρισιού και από το 1908 υφίσταται αδιάκοπα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αθλημάτων. Στους πρώτους αγώνες τα σκάφη ήταν μεγάλα με πληρώματα που έφταναν και τους 12 Ναύτες. Τα μικρότερα σκάφη παρουσιάσθηκαν στο προσκήνιο από το 1924 ως αποτέλεσμα των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων που συνοδεύονταν βεβαίως και από νέες τεχνικές, στρατηγικές και μεθόδους ιστιοπλοΐας. 

Στην ερώτηση «γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τόσο πολύ την ιστιοπλοΐα;» δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε καλύτερη απάντηση από αυτή πού δήλωσε ο J.F.Kennedy το Σεπτέμβριο του 1962 στο δείπνο που παρέθεσε για τα πληρώματα του  “America’s Cup”

«…πραγματικά δεν γνωρίζω γιατί όλοι εμείς είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στην θάλασσα, εκτός και αν γιατί, πέραν του γεγονότος ότι η θάλασσα, το φώς, τα σκάφη διαρκώς αλλάζουν, οφείλεται και στο ότι όλοι μας προήλθαμε από την θάλασσα. Και επίσης έχει σπουδαίο βιολογικό ενδιαφέρον το γεγονός πως το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας έχει ακριβώς την ίδια περιεκτικότητα σε αλάτι με τον ωκεανό και για αυτό ακόμη έχουμε αλάτι στον ιδρώτα και τα δάκρυα μας. Είμαστε δεμένοι με τον ωκεανό και όταν γυρνάμε πίσω σ’ αυτόν είτε για να ιστιοδρομήσουμε ή ακόμη απλά για να αγναντέψουμε, αισθανόμαστε ότι γυρνάμε στις ρίζες μας…»

Αποτέλεσμα εικόνας για eng flag.png   ENGLISH TEXT

 

 

 

 

 

Σχολή Ιστιοπλοΐας Αρχαρίων (Basic Course)

Σκοπός του τμήματος είναι η παρακίνηση των συμπολιτών μας για την ενασχόληση με την θάλασσα και η εκμάθηση βασικών αρχών ναυσιπλοΐας με ιστία. Κατά τον κύκλο μαθημάτων (8 θεωρητικά & 8 πρακτικά μαθήματα) θα παρουσιασθούν με επάρκεια όλες οι απαιτούμενες γνώσεις έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι με την ολοκλήρωση των μαθημάτων να είναι ικανοί από μόνοι τους να πλεύσουν με ασφάλεια με ανάλογα ιστιοπλοϊκά σκάφη κάνοντας χρήση της εμπειρίας και του διπλώματος που θα αποκομίσουν. Συνολικά διεξάγονται περίπου 30 περίοδοι θεωρητικής εκπαίδευσης και 65 περίοδοι εκπαίδευσης στο σκάφος.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές πρέπει κατά την εγγραφή τους να γνωρίζουν:

 1. Για την συμμετοχή στο τμήμα απαιτείται πριν την έναρξη των μαθημάτων, να υποβάλλουν την αίτηση –  υπεύθυνη δήλωση εγγραφής τους στο τμήμα ανοικτής θαλάσσης ΝΟΑ  με συνημμένη έγχρωμη φωτογραφία διαστάσεων 3Χ3 cm. 
 1. Από την παράδοση της εγγραφής αίτησης, ο/η μαθητής/τρια θα παραλάβει την τυποποιημένη αίτηση έκδοσης δελτίου αθλητού ανοικτής θαλάσσης της ΕΙΟ την οποία οφείλει να την παραδώσει συμπληρωμένη κι υπογραμμένη από Ιατρό όχι αργότερα από το πρώτο θεωρητικό μάθημα.  Το κόστος έκδοσης του παραπάνω δελτίου είναι 15€ (υπέρ ΕΙΟ) και δεν συμπεριλαμβάνεται στα δίδακτρα.
 1. Η οικονομική εισφορά για το σύνολο του κύκλου μαθημάτων (Basic Course) ανέρχεται στο ποσό των 350€ ανά μαθητή ενώ κατά την εγγραφή απαιτείται η προκαταβολή 150€. Το υπόλοιπο των διδάκτρων δύναται να καταβάλλεται είτε οριστικά μέχρι την ολοκλήρωση του 3ου πρακτικού μαθήματος είτε σε δύο (2) δόσεις και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την ολοκλήρωση του 5ου πρακτικού μαθήματος.    
 1. Ο κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει οκτώ περιόδους (3-4 διδακτικών ωρών ανά περίοδο) θεωρητικών μαθημάτων σε αίθουσα του Ξενοδοχείου «Alexander Beach Hotel» και οκτώ περιόδους πρακτικής εκπαίδευσης «Εν Πλω» καθώς και την συμμετοχή σε εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος – πτυχίου (τα εξέταστρα και η έκδοση δελτίων συμπεριλαμβάνονται στα δίδακτρα).
 1. Ο εξοπλισμός που απαιτείται για τα πρακτικά μαθήματα είναι απλά αθλητική εμφάνιση με ένα αδιάβροχο (spray jacket), αθλητικά υποδήματα (με λευκή σόλα), καπέλο και προσωπικά είδη περιποίησης (αντηλιακό γαλάκτωμα κλπ). Σωσίβια και υλικά ναυσιπλοΐας θα διανέμονται με μέριμνα του συλλόγου. 
 1. Με την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων προγραμματίζεται (ανά ομάδα) εκπαιδευτικό ημερήσιο (ή διήμερο κατόπιν συμφωνίας) ταξίδι σε προορισμό που θα αποφασισθεί από κοινού με τους εκπαιδευτές αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Τα έξοδα του ταξιδιού (ημερήσιο) καθώς και τα εφόδια συμπεριλαμβάνονται στα δίδακτρα. 
 1. Για την θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών διατίθενται δωρεάν (σε ηλεκτρονική μορφή) οι σημειώσεις του υπεύθυνου εκπαιδευτή κυρίου Σιμσιρίκη Άγγελου οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των απαιτούμενων για το επίπεδο αυτό γνώσεων. 
 1. Οι ημέρες και ώρες των μαθημάτων έχουν ως εξής:

α. Θεωρητική εκπαίδευση κάθε Τετάρτη 19:00 – 22:30

β. Πρακτική Εκπαίδευση κάθε Σάββατο ή Κυριακή (κατόπιν επιλογής των μαθητών) από 10:00- 15:00 με το σκάφος του Ομίλου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

γ. Αν το παρακάτω ημερολογιακό πρόγραμμα δεν είναι βολικό και είστε παρέα 7 ατόμων και άνω, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του ομίλου, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

δ Για τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης τμημάτων παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο τμήματος ή με την γραμματεία του ομίλου.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το τμήμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής ανοικτής θαλάσσης οι ενδιαφερόμενοι δύναται να επικοινωνούν με τα γραφεία του συλλόγου ΝΟΑ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης είτε στη παρακάτω διεύθυνση:

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ-ΑΝΟΙΧΤΗΣ-ΘΑΛΑΣΣΗΣ-PREVIEW

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ-ΑΝΟΙΚΤΗΣ-ΘΑΛΑΣΣΗΣ-PREVIEW
Κατεβάστε το Πρόγραμμα της σχολής

 

 

 

 

 

Σχολή Ιστιοπλοΐας Προχωρημένων (Advance Course)

Σκοπός του τμήματος είναι η προσέλκυση ιστιοπλόων που κατέχουν δίπλωμα ανοικτής θαλάσσης ή ενασχόληση τους με την ιστιοπλοΐα και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους. Το τμήμα επίσης α αποτελεί και την εισαγωγή στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα με σκοπό την σύσταση πληρωμάτων με ενεργό συμμετοχή σε αγώνες. Συνολικά διεξάγονται περίπου 10 περίοδοι θεωρητικής εκπαίδευσης και 60 ώρες εκπαίδευσης στο σκάφος (3 πλόες ανά εβδομάδα) σε χρονικό διάστημα 2 μηνών. 

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές πρέπει κατά την εγγραφή τους να γνωρίζουν:

 1. Για την συμμετοχή στο τμήμα απαιτείται πριν την έναρξη των μαθημάτων, να υποβάλλουν την αίτηση –  υπεύθυνη δήλωση εγγραφής τους στο τμήμα ανοικτής θαλάσσης ΝΟΑ  με συνημμένη έγχρωμη φωτογραφία διαστάσεων 3Χ3 cm. 
 1. Από την παράδοση της εγγραφής αίτησης, ο/η μαθητής/τρια θα παραλάβει την τυποποιημένη αίτηση έκδοσης δελτίου αθλητού ανοικτής θαλάσσης της ΕΙΟ την οποία οφείλει να την παραδώσει συμπληρωμένη κι υπογραμμένη από Ιατρό όχι αργότερα από το πρώτο θεωρητικό μάθημα.  Το κόστος έκδοσης του παραπάνω δελτίου είναι 15€ (υπέρ ΕΙΟ) και δεν συμπεριλαμβάνεται στα δίδακτρα.
 1. Η οικονομική επιβάρυνση για το σύνολο του κύκλου μαθημάτων (Advance Course) ανέρχεται στο ποσό των 300€ ανά μαθητή ενώ κατά την εγγραφή απαιτείται η προκαταβολή 150€. Το υπόλοιπο των εισφορών, δύναται να καταβάλλεται είτε οριστικά μέχρι την ολοκλήρωση του 3ου πρακτικού μαθήματος είτε σε δύο (2) δόσεις και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την ολοκλήρωση του 5ου πρακτικού μαθήματος.    
 1. Για την θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών διατίθενται δωρεάν οι σημειώσεις του υπεύθυνου εκπαιδευτή κυρίου Σιμσιρίκη Άγγελου οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των απαιτούμενων για το επίπεδο αυτό γνώσεων. 
 1. Οι ημέρες και ώρες των μαθημάτων έχουν ως εξής:

α. Εκπαίδευση εν πλω κάθε Τετάρτη –  Σάββατο – Κυριακή (αναλόγως των καιρικών συνθηκών)

β. Αν το παρακάτω ημερολογιακό πρόγραμμα δεν είναι βολικό και είστε παρέα 7 ατόμων και άνω, επικοινωνήστε μαζί μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

γ. Για τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης τμημάτων παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο τμήματος ή με την γραμματεία του ομίλου.

δ. Για τις περιπτώσεις ακύρωσης μαθημάτων λόγω καιρικών συνθηκών τα μαθήματα αναπληρώνονται με την πρώτη ευκαιρία. 

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το τμήμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής ανοικτής θαλάσσης οι ενδιαφερόμενοι δύναται να επικοινωνούν με τα γραφεία του συλλόγου ΝΟΑ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης είτε στη παρακάτω διεύθυνση:

ΥΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ADVANCE COURSE

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΣΤΗΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ-ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ-ΑΝΟΙΧΤΗΣ-ΘΑΛΑΣΣΗΣ-PREVIEW

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ-ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ-ΑΝΟΙΧΤΗΣ-ΘΑΛΑΣΣΗΣ-PREVIEW

Κατεβάστε το Πρόγραμμα της σχολής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Ο  Νίκος Καραολάνης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1955.

Η πρώτη του επαφή με την ιστιοπλοΐα έγινε από πολύ μικρός ως αθλητής του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης στα Optimist και αργότερα στα 420 και FINN. Το 1984 αποφοίτησε από την σχολή προπονητών ιστιοπλοΐας και εργάσθηκε ως προπονητής της Ιστιοπλοΐας Τριγώνου του ΝΟΑ.

Ως αθλητής υπήρξε πανελληνιονίκης σε διαδοχικά πρωταθλήματα FINN στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και σε πρωταθλήματα Master Laser αργότερα.

Συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση της 28ης ολυμπιάδας στην Αθήνα ως Εθνικός προπονητής και κριτής.

Σήμερα είναι προπονητής του Ομίλου στο τμήμα Ιστιοπλοΐας Αρχαρίων Ανοικτής Θαλάσσης.

Γνωρίζει  Ιταλικά.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Ο Άγγελος Σιμσιρίκης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1970. Αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1992 και κατόπιν σταδιοδρόμησε ως μάχιμος Αξιωματικός στα υποβρύχια όπου διετέλεσε επί τρία έτη Κυβερνήτης του Υποβρυχίου ΓΛΑΥΚΟΣ. Το 2009 αποστρατεύτηκε μετά από αίτησή του. Έχει ειδικότητα Αξιωματικού Ναυτιλίας και δίδαξε σε σχολές του Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Αλεξανδρούπολη με αντικείμενο τους εξοπλισμούς μαζικής εστίασης.

Η πρώτη του επαφή με την ιστιοπλοΐα έγινε στα 9 του χρόνια ως αθλητής του Ναυτικού Oμίλου Αλεξανδρούπολης στα Optimist και αργότερα στα 420. Ήταν μέλος της ιστιοπλοϊκής ομάδας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού και συμμετείχε σε πληθώρα αγώνων και εκπαιδευτικών ταξιδιών με τα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης της σχολής,  μεταξύ των οποίων το Ράλλυ Αιγαίου, το Minoan Cup κλπ. Τιμής ένεκεν έλαβε το δίπλωμα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης από τον Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο λόγω της τρίτης θέσης στο Ράλλυ Αιγαίου το 1993 στην κατηγορία IOR.

Είναι συνδρομητής (contributor) στο project του Πανεπιστημίου Αιγαίου marinetraffic με τον σταθμό λήψης AIS Θρακικού πελάγους.

Γνωρίζει  Αγγλικά και Ιταλικά.

Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.