Ιστιοπλοΐα

Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί άπνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας.

Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση. Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών που είναι για αγώνες τριγώνου. Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι διαφόρων κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική (“πατέντα”). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15.

Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, η οποία και περιλαμβάνεται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θεοφάνια 2014

Καλώς ήρθες στο χώρο της ιστιοπλοΐας


Για τους μικρούς θαλασσοπόρους λειτουργεί τμήμα αρχαρίων παιδικής ηλικίας. Είσαι αγόρι ή κορίτσι 7 έως 13 ετών;
Σου αρέσει να αρμενίζεις στον αφρό της καταγάλανης θάλασσας; Θέλεις να γίνεις μέλος μιας χαρούμενης συντροφιάς;

Τι περιμένεις λοιπόν; Σε περιμένουμε για ν’ ανοίξουμε μαζί πανιά!!! Αν ξέρεις να κολυμπάς, πείσε τους γονείς σου να σε φέρουν στο λιμάνι.

Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα για όλους! Διαπιστώστε το μόνοι σας στις σχολές ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Α. που λειτουργούν από το 1967.

Σε περιμένουμε.

Οι έμπειροι εκπαιδευτές συνεργάτες μας, θα αναλάβουν να σε ξεναγήσουν στο μαγικό κόσμο της ιστιοπλοΐας. Από το σύλλογό μας έχουν ήδη βγει ιστιοπλόοι που έχουν επανδρώσει τις εθνικές ομάδες και έχουν συμμετάσχει σε βαλκανικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Τέλος στα αγωνιστικά τμήματα οι αθλητές που συμμετέχουν, έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία του πραγματικού αγώνα αφού έχουν προηγηθεί προπονήσεις στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα.

Μπορείτε να βρείτε την Αίτηση Εγγραφής εδώ.

Τι θα μάθεις;

Ο προπονητής της ιστιοπλοΐας, πτυχιούχος και με πείρα στην εκπαίδευση των αρχαριών, θα σε οδηγήσει στα πρώτα σου βήματα, θα σου μεταδώσει τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό του έτσι ώστε να γίνεις σωστός ιστιοπλόος. Το πρόγραμμα, η ύλη και ο τόπος εκμάθησης είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμπορεύονται η μάθηση η ψυχαγωγία και η άθληση.

  • Το σκάφος σου (ονοματολογία)
  • Τους ναυτικούς κόμπους που θα χρησιμοποιείς
  • Πώς να αρματώνεις – ξαρματώνεις, κατεβάζεις και ανεβάζεις το σκάφος σου στην θάλασσα
  • Πώς να ξεκινάς καιν πλευρίζεις στην προβλήτα του Ομίλου
  • Πώς να ρυθμίζεις το πανί σου
  • Τις πλεύσεις
  • Πώς να αρμενίζεις
  • Πώς να επαναφέρεις το σκάφος σου στην αρχική του θέση μετά από ανατροπή του (μπατάρισμα)
  • Τους βασικούς ιστιοπλοϊκούς κανόνες

και όταν τελειώσει η αρχική σου εκπαίδευση και πριν αρχίσεις να μαθαίνεις για τους κανονισμούς και την τεχνική της ιστιοπλοΐας με λεπτομέρειες, θα κάνουμε έναν αγώνα μεταξύ των αρχαρίων ιστιοπλόων.

Εμπρός λοιπόν
Έτοιμοι για εκκίνηση…

Πάντα με τη συνοδεία έμπειρων και καταρτισμένων προπονητών, η άθληση γίνεται παιχνίδι.

 

Λίγα λόγια γύρω απο το άθλημα της Ιστιοπλοϊας

• Η ιστιοπλοϊα είναι άθλημα που δεν έχει ηλικία

• Η ιστιοπλοϊα δεν είναι άθλημα των πλουσίων και η εκπαίδευση είναι φθηνότερη από πολλά άλλα “λαϊκα αθλήματα”.

• Το άθλημα μας δεν είναι επικίνδυνο από άποψη τραυματισμού και περιβάλλοντος, αφού κατα την διάρκεια των μαθημάτων υπάρχει πλήρη παρακολούθηση και επίβλεψη των αθλητών με σωστικό μέσο παράλληλα με την υποχρεωτική χρήση ατομικών σωσιβίων.

• Κάνοντας ιστιοπλοϊα μαθαίνεις να αγαπάς την θάλασσα, να την σέβεσαι, να μην την φοβάσαι, να έρχεσαι κοντά στην φύση, να αποκτάς αυτοπεποίθηση και έλεγχο αφού γίνεσαι καπετάνιος στον σκάφος σου και αργότερα στην ζωή σου, να αποκτάς γνώσεις μετεωρολογίας, ναυτικής τέχνης, στρατηγικής, υλικών και παράλληλα να γυμνάζεσαι και να αθλείσαι συγχρόνως.

• Η Ιστιοπλοία είναι ένα απο τα ελάχιστα αθλήματα που συνδιάζει ομαδικό και ατομικό χαρακτήρα ταυτόχρονα. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα προάγει την κοινωνικότητα των παιδιών ενω στα ατομικά ισχυροποιεί την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

• Είναι ένα άθλημα μακριά από χρήση αναβολικών.

• Με την ιστιοπλοΐα το παιδί γυμνάζει το σώμα αλλά και τον νου του ισχυροποιεί τον οργανισμό και διαμορφώνει μια δυναμική προσωπικότητα.

• Η δημιουργική ενασχόληση του παιδιού με το άθλημα της ιστιοπλοΐας καθ’όλη την διάρκεια του Χρόνου: Χειμώνα Καλοκαίρι ΜΟΝΟ οφέλη μπορεί να έχει!

• Ο Ν.Ο.Α. αποτελεί ένα προστατευμένο περιβάλλον , μακριά από κακές συνήθειες και πρακτικές σε έναν περιφραγμένο, φυλασσόμενο χώρο που μέσα όλοι λειτουργούν σαν μια οικογένεια με της αρχές συνεργασίας και συμμετοχής.

Ο Ν.Ο.Α. απο το 1964 αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας ενώ γενιές Αλεξανδρουπολιτών τον αγάπησαν ως χώρο άσκησης και τον έβαλαν για πάντα στην καρδιά τους.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά το άθλημα της ιστιοπλοΐας ένα Ολυμπιακό Άθλημα με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα που μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές χαράς!!!

Η οικογένεια του Ν.Ο.Α. σας περιμένει να γίνετε μέλος της. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ. 2551028299 (Υπεύθυνος: κ Θανάσης Κατσίκης)

H ακαδημία Optimist λειτουργεί σε δύο (2) περιόδους: Μαίο-Ιούλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Ο Έφορος Ιστιοπλοίας Ν.Ο.Α.

Θ.Γιαννακίδης

8th NOA Regatta

Τμήματα Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας


Στα τμήματα αγωνιστικής ιστιοπλοΐας οι αθλητές προπονούνται με σκοπό την ανάπτυξη των ιστιοπλοϊκών τους δεξιοτήτων. Συμμετέχουν σε διασυλλογικούς , περιφεριακούς , Πανελληνίους και Διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας. Ο όμιλος μας έχει αγωνιστικά τμήματα στις πιό κάτω κατηγορίες σκαφών:

Κατηγορία Optimist

Η πιο διαδεδομένη ιστιοπλοϊκή κατηγορία. Σκάφη κατασκευασμένα για να μπορούν να τα χειρίζονται παιδιά μικρής ηλικίας. Η αγωνιστική ομάδα του optimist απαρτίζεται απο επιλεγμένα παιδία ηλικίας 9 – 15 ετών.

Κατηγορία Laser 4.7 / Radial / Standard

Με την αλλαγή μόνο του πανιού και του χαμηλότερου ιστού το Laser μπορεί να πλεύσει άνετα σε όλες της συνθήκες αέρα και να παρέχει τη διέγερση αλλά την ελεγχόμενη ναυσιπλοΐα για οποιοδήποτε ναυτικό που ζυγίζει ελάχιστα όπως 35kg. Ο τύπος Laser παρέχει τη δυνατότητα χρήσης τριών διαφορετικών πανιών. Laser 4,7 Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., ένα πανί με επιφάνεια 4,7 μ2. Είναι για έναν αθλητή, χρησιμοποιεί έναν χαμηλότερο ιστό για να διατηρήσει ένα ισορροπημένο τιμόνι και μια περιοχή πανιών που είναι 35% μικρότερη από τα Laser Standard. Laser Radial Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., ένα πανί με επιφάνεια 5,7 μ2. Είναι για έναν αθλητή. Laser Standard Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., μ’ ένα πανί με επιφάνεια 7,1 μ2. Είναι για ένα άτομο.Ολυμπιακή κατηγορία ανδρών.

Κατηγορία 420

Σκάφη μήκους 4,20m με πλήρωμα 2 ατόμων ( κυβερνήτης – πλήρωμα ). Είναι η κατηγορία που ακολουθούν οι αθλητές μετά το optimist και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο προθάλαμος της ολυμπιακής κατηγορίας 470.

Κατηγορία 470

Ολυμπιακή κατηγορία με πολλές Ελληνικές διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Είναι σκάφη μήκους 4,70m με πλήρωμα 2 ατόμων ( κυβερνήτης – πλήρωμα ).

Κατηγορία Lighting

Σκάφη μήκους 5,80m με πλήρωμα 3 ατόμων ( κυβερνήτης – πλήρωμα -πλήρωμα ). Είναι η κατηγορία που ακολουθούν οι αθλητές αλλά και ενήλικες με ή χωρίς πείρα που θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας

Lightning

Τα Lightning είναι ιστιοφόρα αγωνιστικά σκάφη One Design,  μήκους 5,8 μέτρων (19 πόδια) με πλήρη αγωνιστικό εξοπλισμό και πλήρωμα τριών ατόμων. Το πλεονέκτημα του Lightning είναι ότι απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και σωματότυπου, προσφέροντας χωρίς καμία παραχώρηση μοναδικές ιστιοπλοϊκές στιγμές.

Σήμερα η παγκόσμια κλάση Lightning αριθμεί 128 αγωνιστικούς στόλους με εκατοντάδες ιστιοπλόους σε όλον τον κόσμο μεταξύ των οποίων και πρωταθλητές σε διάφορες κατηγορίες τριγώνου και στην ανοιχτή θάλασσα. Το γεγονός αυτό το κατατάσσει σε ένα πολύ δημοφιλές σκάφος που απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, καθώς σε ένα αγώνα μπορεί να δεις ιστιοπλόους 75 χρονών να συναγωνίζονται με ιστιοπλόους 16 χρονών! Παράλληλα τα πληρώματα που κάνουν ιστιοπλοΐα με Lightning μπορούν πολύ εύκολα να μεταπηδήσουν στην αγωνιστική ανοιχτή θάλασσα καθώς τα Lightning είναι μια μικρογραφία αγωνιστικών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλοί πρωταθλητές στην ανοιχτή θάλασσα στην Ελλάδα άλλα και παγκόσμια προέρχονται από τα Lightning.

Αυτό που το κάνει δημοφιλές είναι η πληρότητα του σχεδιασμού και της κατασκευής του καθώς και η απόλυτη προσήλωση στην πολιτική διατήρησης των χαρακτηριστικών της «one design» κλάσης. Αυτό σημαίνει ότι τα σκάφη είναι ακριβώς όμοια, έχοντας ακριβώς τον ίδιο εξοπλισμό. Έτσι η νίκη στους αγώνες στηρίζεται αποκλειστικά στις ικανότητες του πληρώματος.

Ο  Ν.Ο. Αλεξανδρούπολης διαθέτει δύο σκάφη, το “HORNET” και το “ΑΦΡΟΕΣΣΑ” που συμμετέχουν στους αγώνες της κλάσης με τα αγωνιστικά πληρώματα του ομίλου μας.

Επίσης ο όμιλός μας διοργανώνει σχολές εκπαίδευσης αθλητών Lightning και σεμινάρια – διαλέξεις, σχετικές με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείστε με τον υπεύθυνο της ομάδας Lightning Άγγελο Σιμσιρίκη στο τηλέφωνο 698 7191861.

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

-Αίτηση εγγραφής

Για την συμμετοχή σας στις ομάδες Lightning πέρα από την παραπάνω αίτηση είναι απαραίτητη η έκδοση (εφόσον δεν έχετε ήδη) της κάρτας αθλητή από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο) και για την οποία χρειάζονται τα παρακάτω δικαιολογητικά.

-Αίτηση έκδοσης Κάρτας Αθλητή Ε.Ι.Ο

-Κάρτα Υγείας Αθλητή θεωρημένη από καρδιολόγο. Η κάρτα πρέπει να συνοδεύεται από φωτογραφία αστυνομικής ταυτότητας διαστάσεων 3,6×3,6εκ.

-Απόδειξη κατάθεσης 15 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό της Ε.Ι.Ο με την αιτιολογία «Έκδοση Κάρτας Αθλητή»

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ : 080/48068590
IBAN: GR04 0110 0800 0000 0804 8068 590
ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA

   


Αίτηση εγγραφής/ανανέωσης αθλητή τριγώνου  Word