Ιστιοπλοΐα

Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί άπνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας.

Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση. Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών που είναι για αγώνες τριγώνου. Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι διαφόρων κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική (“πατέντα”). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15.

Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, η οποία και περιλαμβάνεται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θεοφάνια 2014

Καλώς ήρθες στο χώρο της ιστιοπλοΐας


Για τους μικρούς θαλασσοπόρους λειτουργεί τμήμα αρχαρίων παιδικής ηλικίας. Είσαι αγόρι ή κορίτσι 7 έως 13 ετών;
Σου αρέσει να αρμενίζεις στον αφρό της καταγάλανης θάλασσας; Θέλεις να γίνεις μέλος μιας χαρούμενης συντροφιάς;

Τι περιμένεις λοιπόν; Σε περιμένουμε για ν’ ανοίξουμε μαζί πανιά!!! Αν ξέρεις να κολυμπάς, πείσε τους γονείς σου να σε φέρουν στο λιμάνι.

Η ιστιοπλοΐα είναι άθλημα για όλους! Διαπιστώστε το μόνοι σας στις σχολές ιστιοπλοΐας του Ν.Ο.Α. που λειτουργούν από το 1967.

Σε περιμένουμε.

Οι έμπειροι εκπαιδευτές συνεργάτες μας, θα αναλάβουν να σε ξεναγήσουν στο μαγικό κόσμο της ιστιοπλοΐας. Από το σύλλογό μας έχουν ήδη βγει ιστιοπλόοι που έχουν επανδρώσει τις εθνικές ομάδες και έχουν συμμετάσχει σε βαλκανικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Τέλος στα αγωνιστικά τμήματα οι αθλητές που συμμετέχουν, έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία του πραγματικού αγώνα αφού έχουν προηγηθεί προπονήσεις στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα.

Μπορείτε να βρείτε την Αίτηση Εγγραφής εδώ.

Τι θα μάθεις;

Ο προπονητής της ιστιοπλοΐας, πτυχιούχος και με πείρα στην εκπαίδευση των αρχαριών, θα σε οδηγήσει στα πρώτα σου βήματα, θα σου μεταδώσει τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό του έτσι ώστε να γίνεις σωστός ιστιοπλόος. Το πρόγραμμα, η ύλη και ο τόπος εκμάθησης είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμπορεύονται η μάθηση η ψυχαγωγία και η άθληση.

  • Το σκάφος σου (ονοματολογία)
  • Τους ναυτικούς κόμπους που θα χρησιμοποιείς
  • Πώς να αρματώνεις – ξαρματώνεις, κατεβάζεις και ανεβάζεις το σκάφος σου στην θάλασσα
  • Πώς να ξεκινάς καιν πλευρίζεις στην προβλήτα του Ομίλου
  • Πώς να ρυθμίζεις το πανί σου
  • Τις πλεύσεις
  • Πώς να αρμενίζεις
  • Πώς να επαναφέρεις το σκάφος σου στην αρχική του θέση μετά από ανατροπή του (μπατάρισμα)
  • Τους βασικούς ιστιοπλοϊκούς κανόνες

και όταν τελειώσει η αρχική σου εκπαίδευση και πριν αρχίσεις να μαθαίνεις για τους κανονισμούς και την τεχνική της ιστιοπλοΐας με λεπτομέρειες, θα κάνουμε έναν αγώνα μεταξύ των αρχαρίων ιστιοπλόων.

Εμπρός λοιπόν
Έτοιμοι για εκκίνηση…

Πάντα με τη συνοδεία έμπειρων και καταρτισμένων προπονητών, η άθληση γίνεται παιχνίδι.

 

Λίγα λόγια γύρω απο το άθλημα της Ιστιοπλοϊας

• Η ιστιοπλοϊα είναι άθλημα που δεν έχει ηλικία

• Η ιστιοπλοϊα δεν είναι άθλημα των πλουσίων και η εκπαίδευση είναι φθηνότερη από πολλά άλλα “λαϊκα αθλήματα”.

• Το άθλημα μας δεν είναι επικίνδυνο από άποψη τραυματισμού και περιβάλλοντος, αφού κατα την διάρκεια των μαθημάτων υπάρχει πλήρη παρακολούθηση και επίβλεψη των αθλητών με σωστικό μέσο παράλληλα με την υποχρεωτική χρήση ατομικών σωσιβίων.

• Κάνοντας ιστιοπλοϊα μαθαίνεις να αγαπάς την θάλασσα, να την σέβεσαι, να μην την φοβάσαι, να έρχεσαι κοντά στην φύση, να αποκτάς αυτοπεποίθηση και έλεγχο αφού γίνεσαι καπετάνιος στον σκάφος σου και αργότερα στην ζωή σου, να αποκτάς γνώσεις μετεωρολογίας, ναυτικής τέχνης, στρατηγικής, υλικών και παράλληλα να γυμνάζεσαι και να αθλείσαι συγχρόνως.

• Η Ιστιοπλοία είναι ένα απο τα ελάχιστα αθλήματα που συνδιάζει ομαδικό και ατομικό χαρακτήρα ταυτόχρονα. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα προάγει την κοινωνικότητα των παιδιών ενω στα ατομικά ισχυροποιεί την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

• Είναι ένα άθλημα μακριά από χρήση αναβολικών.

• Με την ιστιοπλοΐα το παιδί γυμνάζει το σώμα αλλά και τον νου του ισχυροποιεί τον οργανισμό και διαμορφώνει μια δυναμική προσωπικότητα.

• Η δημιουργική ενασχόληση του παιδιού με το άθλημα της ιστιοπλοΐας καθ’όλη την διάρκεια του Χρόνου: Χειμώνα Καλοκαίρι ΜΟΝΟ οφέλη μπορεί να έχει!

• Ο Ν.Ο.Α. αποτελεί ένα προστατευμένο περιβάλλον , μακριά από κακές συνήθειες και πρακτικές σε έναν περιφραγμένο, φυλασσόμενο χώρο που μέσα όλοι λειτουργούν σαν μια οικογένεια με της αρχές συνεργασίας και συμμετοχής.

Ο Ν.Ο.Α. απο το 1964 αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας ενώ γενιές Αλεξανδρουπολιτών τον αγάπησαν ως χώρο άσκησης και τον έβαλαν για πάντα στην καρδιά τους.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά το άθλημα της ιστιοπλοΐας ένα Ολυμπιακό Άθλημα με μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα που μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές χαράς!!!

Η οικογένεια του Ν.Ο.Α. σας περιμένει να γίνετε μέλος της. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ. 2551028299 (Υπεύθυνος: κ Θανάσης Κατσίκης)

H ακαδημία Optimist λειτουργεί σε δύο (2) περιόδους: Μαίο-Ιούλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Ο Έφορος Ιστιοπλοίας Ν.Ο.Α.

Θ.Γιαννακίδης

8th NOA Regatta

Τμήματα Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας


Στα τμήματα αγωνιστικής ιστιοπλοΐας οι αθλητές προπονούνται με σκοπό την ανάπτυξη των ιστιοπλοϊκών τους δεξιοτήτων. Συμμετέχουν σε διασυλλογικούς , περιφεριακούς , Πανελληνίους και Διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας. Ο όμιλος μας έχει αγωνιστικά τμήματα στις πιό κάτω κατηγορίες σκαφών:

Κατηγορία Optimist

Η πιο διαδεδομένη ιστιοπλοϊκή κατηγορία. Σκάφη κατασκευασμένα για να μπορούν να τα χειρίζονται παιδιά μικρής ηλικίας. Η αγωνιστική ομάδα του optimist απαρτίζεται απο επιλεγμένα παιδία ηλικίας 9 – 15 ετών.

Κατηγορία Laser 4.7 / Radial / Standard

Με την αλλαγή μόνο του πανιού και του χαμηλότερου ιστού το Laser μπορεί να πλεύσει άνετα σε όλες της συνθήκες αέρα και να παρέχει τη διέγερση αλλά την ελεγχόμενη ναυσιπλοΐα για οποιοδήποτε ναυτικό που ζυγίζει ελάχιστα όπως 35kg. Ο τύπος Laser παρέχει τη δυνατότητα χρήσης τριών διαφορετικών πανιών. Laser 4,7 Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., ένα πανί με επιφάνεια 4,7 μ2. Είναι για έναν αθλητή, χρησιμοποιεί έναν χαμηλότερο ιστό για να διατηρήσει ένα ισορροπημένο τιμόνι και μια περιοχή πανιών που είναι 35% μικρότερη από τα Laser Standard. Laser Radial Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., ένα πανί με επιφάνεια 5,7 μ2. Είναι για έναν αθλητή. Laser Standard Μήκος 4,2 μ., πλάτος 1,4 μ., μ’ ένα πανί με επιφάνεια 7,1 μ2. Είναι για ένα άτομο.Ολυμπιακή κατηγορία ανδρών.

Κατηγορία 420

Σκάφη μήκους 4,20m με πλήρωμα 2 ατόμων ( κυβερνήτης – πλήρωμα ). Είναι η κατηγορία που ακολουθούν οι αθλητές μετά το optimist και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο προθάλαμος της ολυμπιακής κατηγορίας 470.

Κατηγορία 470

Ολυμπιακή κατηγορία με πολλές Ελληνικές διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Είναι σκάφη μήκους 4,70m με πλήρωμα 2 ατόμων ( κυβερνήτης – πλήρωμα ).

Κατηγορία Lighting

Σκάφη μήκους 5,80m με πλήρωμα 3 ατόμων ( κυβερνήτης – πλήρωμα -πλήρωμα ). Είναι η κατηγορία που ακολουθούν οι αθλητές αλλά και ενήλικες με ή χωρίς πείρα που θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας

O όμιλος διαθέτει τμήμα ιστιοπλοΐας ενηλίκων σκαφών τύπου Lighting . Σκάφος μήκους 5.8 μέτρων 3 ατόμων (κυβερνήτης – πλήρωμα- πλήρωμα) ιδανικό για τους αποφοίτους ανοιχτής θάλασσας.

Αποφοιτώντας από την σχολή ανοικτής θαλάσσης οι ευκαιρίες για να εξασκηθεί κάποιος στους χειρισμούς του σκάφους, στην αντίληψη του ανέμου και γενικά να ζήσει εμπειρίες στη θάλασσα είναι λίγες. Μέσα σε δύο μήνες δεν μπορείς να αποκτήσεις την πείρα για να βγεις με ασφάλεια στην θάλασσα με την παρέα σου. Χρειάζεσαι πρακτική άσκηση. Αυτό ακριβώς παρέχει η σχολή μας. Πολύ πρακτική, λίγη θεωρία, με ασκήσεις που μπορεί να τις παρακολουθήσει ο καθένας. Ξεκινώντας από το χειρισμό του πηδαλίου, μετά των πανιών και με τελικό στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν την αίσθηση του ανέμου και τους σκάφους. Επειδή το πλήρωμα στα σκάφη Lightning είναι τρία άτομα (φλόκος, μαΐστρα, τιμόνι) το κάθε έχει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και με τον δικό του τρόπο συμμετέχει στον χειρισμό του σκάφους. Συνοπτικά στην σχολή κάποιος μαθαίνει: • ταξίδεμα με το τιμόνι • τριμάρισμα πανιών • αρχές αερο-υδροδυναμικής • Απόπλου κατάπλου χωρίς μηχανή • Μπαλόνι και πότζες με μπαλόνι (στο προχωρημένο) • Στρατιγική & Τακτική αγώνων • Εκκινήσεις • Κανονισμούς αγώνων Το τμήμα αρχαρίων περιλαμβάνει 16 τρίωρα μαθήματα (σύνολο 48 ώρες) σε διάρκεια λίγο παραπάνω από δύο μήνες Σάββατο και Κυριακή. Αφού ολοκληρώσει κάποιος το τμήμα αρχαρίων μπορεί να συνεχίσει χωρίς προϋποθέσεις στο προχωρημένο και μετά στο αγωνιστικό. Νέοι κύκλοι μαθημάτων ξεκινάνε κάθε δίμηνο. Αλλά για όσους θέλουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα υπάρχει η δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων. Έλα μαζί μας να γνωρίσεις τι σημαίνει ιστιοπλοΐα με μικρά σκάφη. Αν η παρέα δεν ενθουσιαστεί όσο εσύ, δεν πειράζει. Στην σχολή μας πάντα θα βρεις κάποιον πρόθυμο για να βγείτε στην θάλασσα χωρίς να το έχεις κανονίσει από πριν. ΜΙΚΡΑ & ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ Τα παιδιά στην εποχή μας έχουν λιγότερες ευκαιρίες να παίξουν ελεύθερα, να έρθουν σε επαφή με την φύση να κάνουν παρέες έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν σωστά την προσωπικότητα τους. Στην σχολή Ligthning: • Κάθε μέρα το παιδί μαθαίνει κάτι καινούργιο έχει μια νέα πρόκληση να αντιμετωπίσει. • Μαθαίνει να δαμάζει τον αέρα να κυβερνά ένα σκάφος και ταυτόχρονα να σκέπτεται πώς να κερδίσει τον αντίπαλο. • Μαθαίνει να συνεργάζεται και να ηγείται μιας ομάδας. • Η φυσική που μαθαίνει στο σχολείο γίνεται πράξη στην ιστιοπλοΐα. • Δεν χρειάζεται να σταματήσει την άθληση γιατί η ιστιοπλοΐα δεν έχει όριο ηλικίας Η ιστιοπλοΐα είναι μια εμπειρία ζωής που λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν. Επίσης είναι ένα άθλημα που μπορείτε να το κάνετε μαζί με το παιδί σας. Στην σχολή μας λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη πως το κάθε παιδί έχει τον δικό τρόπο και ρυθμό μάθησης. Οπότε επιτυχία την βελτίωση σύμφωνα με τις δικές του δυνατότητες. Δεν έχει σημασία η σύγκριση με τα άλλα παιδιά. Έτσι αναπτύσσεται σε γερές βάσεις η αυτοπεποίθηση και η συναισθηματική του νοημοσύνη. Παιδιά από 13 χρονών αγόρια και κορίτσια μπορούν να ξεκινήσουν χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία και παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον ολοκληρώσουν πρώτα το τμήμα Optimist (μικρά μονοθέσια σκάφη). Δώστε στα παιδιά σας την δυνατότητα να γνωρίσουν το μαγευτικό κόσμο της ιστιοπλοΐας να κάνουν καλές παρέες και να διδαχθούν από την φύση! ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΆΝΔΡΕΣ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ Τα μαθήματα στη σχολή μας γίνονται μεθοδικά με απλές ασκήσεις, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές την αίσθηση του ανέμου και του σκάφους. Έπειτα, καθώς αυξάνεται η ικανότητα των μαθητών στο χειρισμό και στο ταξίδεμα δοκιμάζουμε πιο δύσκολες ασκήσεις σε πιο δύσκολους καιρούς. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει ενημέρωση και απ’ ενημέρωση με τα απαραίτητα στοιχεία θεωρίας, τις σωστές και λάθος ενέργειες που κάναμε για να προχωρούμε πιο γρήγορα. Τελικός στόχος είναι κάποιος που δεν έχει καμία εμπειρία μετά από μερικά μαθήματα να μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια και να καταλάβει πόσα ακόμα έχει να μάθει! Στο τμήμα αρχαρίων εξασκούμαστε: • Στο χειρισμό του σκάφους στροφές, υποστροφές • Ταξίδεμα με το τιμόνι και τα πανιά • Λειτουργία των πανιών τριμάρισμα • Απόπλου κατάπλου χωρίς βοήθεια • Αποφυγή σύγκρουσης με άλλα σκάφη (κανόνες της θάλασσας) και μαθαίνουμε βασικές αρχές αερουδροδυναμικής Το τμήμα αρχαρίων περιλαμβάνει 16 τρίωρα μαθήματα (σύνολο 48 ώρες) σε διάρκεια λίγο παραπάνω από δύο μήνες Σάββατο και Κυριακή. Αφού ολοκληρώσει κάποιος το τμήμα αρχαρίων μπορεί να συνεχίσει χωρίς προϋποθέσεις στο προχωρημένο και μετά στο αγωνιστικό. Νέοι κύκλοι μαθημάτων ξεκινάνε κάθε δίμηνο. Αλλά για όσους θέλουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα υπάρχει η δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων. Έλα μαζί μας να γνωρίσεις τι σημαίνει ιστιοπλοΐα με μικρά σκάφη. Αν η παρέα δεν ενθουσιαστεί όσο εσύ, δεν πειράζει. Στην σχολή μας πάντα θα βρεις κάποιον πρόθυμο για να βγείτε στην θάλασσα χωρίς να το έχεις κανονίσει από πριν.


Αίτηση εγγραφής/ανανέωσης αθλητή τριγώνου  Word