Κολύμβηση

Η Κολύμβηση είναι άθλημα κίνησης μέσα στο νερό. Ως άθλημα, το κολύμπι, είναι από τα πιο παλιά και συνηθέστερα. Οι αρχαίοι Έλληνες του έδιναν πολλή προσοχή και θεωρούσαν άσχημο πράγμα το να μην μπορεί κάποιος να κολυμπά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 περιλήφθηκε ως ιδιαίτερο άθλημα και το κολύμπι κι από τότε έγινε ένα από τα πιο αγαπητά αγωνίσματα. Ισχύουν, όπως για όλα τα αθλήματα, διατάξεις και κανόνες της κολύμβησης. Τα αγωνίσματα που διεξάγονται είναι:

 • Για τους άνδρες, 100 μ., 200 μ., 400 μ., 1500 μ. ελεύθερης κολύμβησης, 4Χ200 μ. ομαδικό και 4Χ100 ατομικό, 200 μ. πεταλούδα και 100 μ. ύπτιο κ.ά.
 • Για τις γυναίκες είναι τα ίδια εκτός από τα 1500 μ. που τα έχουν 800 μ.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να κολυμπά είναι πολλοί.

 • Το πρόσθιο κολύμπι, το πιο απλό, ξεκούραστο και συνηθισμένο κολύμπι. Σ’ αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος μέσα στο νερό κινείται έτσι ακριβώς όπως ο βάτραχος.
 • Το κρόουλ ή ελεύθερο κολύμπι. Το σώμα βρίσκεται σ’ επίπεδη σχεδόν θέση με το νερό, μπρούμητα δηλ., με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις, η μισή καμπύλη του κύκλου γίνεται μέσα από το νερό κι η άλλη μισή πάνω απ’ την επιφάνειά του, στον αέρα.
 • Πρόσθιο πεταλούδας. Ο κολυμβητής κινείται έτσι που δίνει την εντύπωση της πεταλούδας, όπως αναπηδά πάνω στο νερό.
 • Το ύπτιο κολύμπι, όταν ο κολυμβητής βρίσκεται σε θέση ανάσκελη μέσα στο νερό, με την πλάτη του δηλ. στην επιφάνεια του νερού.
 • Το ναυτικό ή πλάγιο. Ο κολυμβητής κινείται πλάγια μέσα στο νερό, πότε από τη μια πλευρά, πότε απ’ την άλλη.
 • Κατάδυση. Για να κολυμπήσει κάποιος μ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχει μάθει να ελέγχει πολύ καλά την αναπνοή του, επειδή χρειάζεται να παραμείνει για ορισμένο διάστημα κάτω από το νερό. Πρέπει να διατηρεί τα μάτια ανοιχτά, για ν’ αποφύγει πιθανά κτυπήματα.

Μικρή πισίνα


Η μικρή πισίνα είναι ο χώρος της πρώτης επαφής του μικρού κολυμβητή με το νερό. Τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια και ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εκμάθησης, εξοικειώνονται με το υγρό στοιχείο και με αποκτούν βασικές κολυμβητικές δεξιότητες και στα τέσσερα στυλ κολύμβησης. Τα μαθήματα είναι 45λεπτα και στην πισίνα συνυπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας (προχωρημένο, μέσο και αρχάριο) με τρεις διαφορετικούς προπονητές, ώστε το κάθε παιδί να μπορεί με ασφάλεια να προχωρήσει ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.

Για το πρόγραμμα προπονήσεων πιέστε εδω.

Από τις παραπάνω ώρες, οι γονείς επιλέγουν τρεις (3) εβδομαδιαίως σε συνεννόηση με τη γραμματεία του ΝΟΑ. Για την εγγραφή σε τμήμα χρειάζεται βεβαίωση από τον παιδίατρο για την υγεία του παιδιού.

Τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται στο χώρο της πισίνας πριν την ώρα έναρξης του μαθήματος, με μαγιώ, σκουφάκι, μπουρνούζι ή πετσέτα και σαγιονάρες. Είναι υποχρεωτικό το ντους πριν την είσοδο στο νερό, για λόγους υγιεινής.

Οι γονείς μπορούν να έρχονται σε επαφή με το γραφείο του ΝΟΑ καθημερινά , στις ώρες γονέων (Δευτέρα-Παρασκευή 14:30-21:00) Ωρες γονέων προπονητών

 

Ακαδημία εκμάθησης


Το τμήμα της Ακαδημίας απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 10 ετών και έχει κύριο στόχο την εξοικείωση του μικρού κολυμβητή με την τεχνική των κολυμβητικών στυλ και τους βασικούς κανόνες των αγωνισμάτων της κολύμβησης. Οι μικροί αθλητές, αφού κάνουν την πρώτη τους “βουτιά” στο χώρο της μεγάλης πισίνας, συμμετέχουν στις πρώτες τους φιλικές αγωνιστικές συναντήσεις και μαθαίνουν να λειτουργούν σε συνθήκες ομάδας.

Η Ακαδημία του ΝΟΑ τα τελευταία χρόνια έχει μια εξαιρετική πορεία και καταλαμβάνει σταθερά την κορυφαία θέση μεταξύ των ομάδων της Θράκης, αποδεικνύοντας την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται σε αυτό το τόσο σημαντικό τμήμα υποδομής του ΝΟΑ.

Για το πρόγραμμα προπονήσεων πιέστε εδω.

Υπεύθυνη προπονήτρια του τμήματος είναι η Δεληγιάννη Δάφνη, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητες κολύμβηση και υδατοσφαίριση.

Προαγωνιστικό


Το προαγωνιστικό τμήμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών και αφορά την προχωρημένη κολυμβητική τους προετοιμασία, ώστε να περάσουν στο Αγωνιστικό τμήμα. Το δυναμικό του τμήματος εντάσσεται στην αγωνιστική δραστηριότητα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, έτσι οι αθλητές πρέπει να προχωρήσουν στη έκδοση δελτίου Κολυμβητή και να εξετάζονται από γιατρό.

Οι στόχοι του τμήματος είναι πολύπλευροι:

 • Προπονητικά και γνωστικά, τελειοποιούμε την τεχνική των αθλητών και στα τέσσερα κολυμβητικά στυλ.
 • Ενισχύουμε τη φυσική τους κατάσταση, που θέτει τη βάση για την ομαλή ανάπτυξή τους ειδικά στην ηλικία που βρίσκονται.
 • Εξοικειώνουμε τους αθλητές με όλες τις προπονητικές μεθόδους που θα συναντήσουν στη συνέχεια.
 • Μαθαίνουμε τους κανονισμούς και τα βασικά στοιχεία του αθλήματος της κολύμβησης.
 • Βάζουμε στην καθημερινότητά μας τη σωστή διατροφή και συνειδητοποιούμε την αξία της συχνής άσκησης για την υγεία μας.
 • Κοινωνικά και ατομικά, μαθαίνουμε στα παιδιά να λειτουργούν ομαδικά. Να σέβονται την προσπάθεια του συναθλητή τους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της ή από την ομάδα στην οποία ανήκει.
 • Να θέτουν στόχους και να οργανώνουν την προσπάθειά τους για να πετύχουν.
 • Να ακούν το σώμα τους και να αξιολογούν την πορεία τους.
 • Να αγωνίζονται δίκαια και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του αγώνα, της προπόνησης και της καθημερινότητας.
 • Να ανεξαρτητοποιούνται και να αποκτούν νέες εμπειρίες.

Για το πρόγραμμα προπονήσεων πιέστε εδώ.

Είναι απαραίτητη η προσέλευση των παιδιών τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την προπόνηση, ώστε να γίνονται ασκήσεις προετοιμασίας και προθέρμανση εκτός νερού. Η προθέρμανση είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ πριν από κάθε φυσική δραστηριότητα και γίνεται πριν την έναρξη της προπόνησης για να μην περιορίζεται η διάρκεια άσκησης στο νερό.

Υπεύθυνη προπονήτρια του τμήματος είναι η Αθανασίου Γιώτα, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα κολύμβηση.

 

Αγωνιστικό


Το αγωνιστικό τμήμα του ΝΟΑ έχει μια μακρά ιστορία επιτυχημένης παρουσίας σε εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις. Μετά την πρόσφατη αναδιοργάνωσή του, ενισχύει σταθερά το δυναμικό του και στοχεύει κάθε χρονιά και ψηλότερα. Με υπεύθυνη καθοδήγηση, εξατομικευμένο προπονητικό σχεδιασμό και διαρκή στήριξη των αθλητών, στόχος του τμήματος είναι η αξιοποίηση των φυσικών ικανοτήτων των κολυμβητών και επιτυχία μας η αγάπη και η αφοσίωση που δείχνουν οι αθλητές, για όλη τους τη ζωή και παρά το φόρτο της καθημερινότητας, στο άθλημα της κολύμβησης.

Για το πρόγραμμα προπονήσεων πιέστε εδώ.

Οι προπονήσεις περιλαμβάνουν ξηρή προπόνηση πριν τη είσοδο στην πισίνα, καθώς και πρόσθετες πρωινές προπονήσεις ανάλογα με τον προπονητικό σχεδιασμό, εφαρμογή των πιο σύγχρονων προπονητικών μεθόδων, πρόγραμμα μετρήσεων και παρακολούθησης, καθώς και συμμετοχή στην αγωνιστική δραστηριότητα όλων των δυνατών επιπέδων.

Υπεύθυνη προπονήτρια του τμήματος είναι η Αθανασίου Γιώτα, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα κολύμβηση.